Nuhalna svetlina

Pregledi nosečnice

Nosečnost je prav posebno obdobje v življenju ženske. Čas pričakovanja in veselja, včasih tudi strahov. Da bi bilo neprijetnih občutkov v tem edinstvenem obdobju čim manj, skrbimo ginekologi z ginekološkimi, ultrazvočnimi, laboratorijskimi pregledi in svetovanjem.

Pogosta vprašanja naših pacientk

Kdaj na prvi pregled? 

Pregled:  Če poteka nosečnost brez resnih težav, naredimo prvi pregled po dopolnjenem osmem tednu nosečnosti. 

Preiskave: Nosečnico stehtamo, ji izmerimo krvni tlak in pulz. Opravimo ginekološki pregled z brisom in ultrazvok. Ob tem določimo število zarodkov in njihovo velikost, frekvenco srca zarodka, določimo termin poroda. Naredimo prvo sliko otroka v maternici.

Laboratorij: Določimo krvno skupino in RhD faktor, ICT test in hemogram, naredimo krvni test na tokosplazmozo, sifilis, hepatitis B, krvni sladkor, test na HIV.

Drugi pregled v nosečnosti je ultrazvočni pregled nuhalne svetline in zgodnje anatomije ploda.

Ultrazvočni pregled se izvede v času  med 11 -14. tednom nosečnosti. Pregledamo ves plod, glavico in obraz, roki, nogi, trebušno steno, trebušno prepono, hrbtenico, posteljico, popkovnico, plodno vodo, izmerimo mehur, pogledamo želodec, srce, frekvenco srca, otroka izmerimo, izmerimo glavo, pogledamo nosno kost, ki je samostojni marker za kromosomopatije,  izmerimo nuhalno svetlino in podatke vnesemo v kalkulator.

Izračunamo tveganje za kromosomske napake.

Dodatni preiskavi, ki se svetujeta:

Dvohormonski test

Svetuje se, da v 24 urah po opravljeni ultrazvočni preiskavi nuhalne svetline opravite še dvohormonski test. Gre za krvno preiskavo hormonov: prostega beta hCG in PAPPA-A, ki doprinesejo k večji uspešnosti presejanja. Preiskavo svetujemo, saj poveča uspešnost iskanja napak.

Dvohormonski test lahko opravimo že pred nuhalno svetlino (po dopolnjenem 10. tednu).

NIPT testi (NIFTY, NEOBONA, QUALIFIED, PANORAMA)

Gre za presejalne teste plodovega dednega materiala iz krvi nosečnice, ki z več kot 99 % zanesljivostjo določijo tveganje za rojstvo otroka z Downovim sindromom.  Zelo natančno napovedo tudi spol otroka. Za preiskavo potrebujemo epruveto krvi nosečnice, izvid dobi v 3-14 dneh.

Za test se nosečnica lahko odloči kadarkoli od dopolnjenega 9. tedna nosečnosti dalje. Več o tem na …

Pregnant woman holding ultrasound

Kako in kdaj izvedemo morfologijo?

Pregled: Morfologijo izvedemo okoli 22. tedna nosečnosti. Ultrazvočni pregled v tem obdobju je izredno pomemben in natančen.

Preiskave: Začnemo z vaginalnim ultrazvočnim merjenjem materničnega vratu in oceno oblike tega. Z ultrazvočnim pregledom čez trebušno steno ocenimo količino plodovnice in lego posteljice, vedno izmerimo tudi pretok čez a. uterino, ki je napovednik za morebitne težave na koncu nosečnosti.

Laboratorij: Naredimo krvne teste za toksoplazmozo, hemoglobin, kontroliramo urin.

Pregledi po tednu nosečnosti

Pregled: Pregledamo težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca.

Preiskave: Z ultrazvokom lahko opazujemo živahno gibanje, na željo nosečnice izmerimo rast in posnamemo  3D slike in 4D filme ploda v maternici in posneto prenesemo na CD ali USB ključek.

Laboratorij: Če je nosečnica Rh negativna dobi napotnico za oddajo krvi, za določitev plodovega genotipa z ozirom na Rh faktor.

Otroček je zdaj že težak skoraj kilogram in postaja pravi človek.

Preiskave: Če je otrok Rh negativen, ne potrebuje nosečnica nobene zaščite, če pa je Rh pozitiven, dobi v 28. tednu Rhesonativ, da bi ne prišlo do senzibilizacije.

Pregled: Povprašamo po gibanju otroka in izmerimo velikost trebuha. Poiščemo plodove srčne utripe. Nosečnica dobi napotnico za porod.

Preiskave: V tem obdobju je pomembno opraviti ultrazvok in izmeriti plod ter ugotoviti ali je rast ustrezna ali ne.  Pri ultrazvočni preiskavi plod v celoti izmerimo in izračunamo njegovo težo. Ob tej priliki naredimo sliko.

Laboratorij: Nosečnico stehtamo, izmerimo krvni tlak, pregledamo urin, kri.

Pregled: Pri nas vsaki nosečnici v 36.tednu  izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca, povprašamo o gibanju ploda v maternici,  brezplačno naredimo ultrazvok, kjer izmerimo okvirno velikost, pretoke skozi popkovnico in določimo lego otroka. Zdravstvena zavarovalnica namreč pri zdravih nosečnicah krije le 2 ultrazvoka. 

Ultrazvočni pregled za naše nosečnice opravimo popolnoma brezplačno, z mislijo in skrbjo na dober zaključek nosečnosti.

Če otroček morda leži medenično predstavimo nosečnici vse možnosti, ki jih ima, od možnosti obrata ploda, do možnosti operativnega dokončanja poroda, če ta lega ostane do konca.

Preiskave: Pregledamo tudi telesno težo, krvni tlak, urin, teste na toksoplazmozo.

Laboratorij: Svetujemo odvzem brisa vagine na streptokok (Streptococcus agalactiae), ki je lahko povzročitelj sepse pri novorojenčku.

Pregled: Vsaki nosečnici ponovno brezplačno naredimo ultrazvok zaradi lege in pretoka krvi čez popkovnico, kar nam pove o počutju otroka in bližajočem se porodu.

Ocenimo količino plodovnice in zrelost posteljice. Pregledamo tudi telesno težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca, povprašamo o gibanju ploda v maternici.

Pregled: Vsaki nosečnici ponovno brezplačno naredimo ultrazvok zaradi lege in pretoka krvi čez popkovnico.

Pregledamo težo, krvni tlak, urin, izmerimo velikost trebuha in poslušamo utripe plodovega srca, povprašamo o gibanju ploda v maternici.

Po 40. tednu začne nosečnica z nadaljnjimi pregledi v bolnišnici. Tam ji na 2 dni opravijo CTG in po potrebi ginekološki pregled.

6 tednov po porodu se oglasite na ponoven pregled. S seboj prinesite materinsko knjižico, ki vam jo po pregledu vrnemo.

Opravimo ginekološki pregled, bris, se z vami  pogovorimo o dojenju in morebitni zaščiti pred novo nosečnostjo.

Veseli smo, da ste za vodenje nosečnosti izbrali prav nas.

Pripeljali smo vas do srečnega dogodka, zato smo še posebej veseli , ko nam ob pregledu pripeljete pokazat svojega dojenčka ali njegovo slikico.

Specialistka ginekologije in porodništva

Potrebujete več informacij?

Naročite se pri nas.

Datum prvega obiska vam bomo sporočili na vaš elektronski naslov oz. na vašo mobilno številko.

Pokličite nas

041 755 401

Pokličite nas

03 5 434 434

Pišite nam

gasperlin.darja@siol.net

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke